חייבים בחו"ל
אחת הדרכים המקובלות ביותר אך הבלתי רצויות להתחמק מפני תשלום חוב כלשהו, היא לארוז מזוודה, לעלות על מטוס ולהימלט לארץ זרה.
אמנם, החוק בכל מערכת משפט קיימת מחייב את בעלי החוב להחזיר את חובותיהם, אך כאשר הם נמלטים לארץ זרה ומטשטשים את עקבותיהם, קשה ביותר לקבל את התשלום עבור החוב בחזרה.
בועז יונה שנמלט לחו"ל לאחר פשיטת הרגל של חברת "חפציבה" הידועה, הוא אחת הדוגמאות המוכרות ביותר של ניסיון להיעלם ולהשאיר את החובות הגדולים מאחור.
בפרשה זו הצליחו רשויות אכיפת החוק בארץ לאתר את מקום הימצאו של יונה באיטליה, להביאו בחזרה ארצה ולהעמידו לדין.
עם זאת, במקרים בהם לא מדובר בחברות גדולות ובחובות ענקיים המדינה איננה מתערבת ופעמים רבות החייב יכול להימלט ולהמשיך בחייו גם מבלי לשלם את חובותיו.
אכיפת החוק הישראלי בחו"ל
השלב הראשון בדרך לגביית החוב מחייב שנמלט לחו"ל, הוא לאתר את מקום הימצאו. לאחר מציאת החייב ישנן למעשה, שתי בררות – האחת לנסות להביאו חזרה ארצה והשנייה להפעיל נגדו הליכים משפטיים במדינה בה הוא נמצא.
במידה ולא ניתן להחזירו ארצה, יש לבדוק האם ניתן לאכוף את חוקי מדינת ישראל גם במדינה אליה נמלט החייב. בכל מדינה נהוגה שיטת משפט אחרת גם אם קיימים עקרונות משפטיים אחידים.
מסיבה זו, יש לפנות למערכת המשפט המקומית ולהוצאה לפועל ולבקש להכיר בחוק הישראלי ובפסיקתו בכדי לאפשר את פירעון החובות.
בנוסף לכך, ישנן לא מעט מדינות המכירות במערכת המשפט בישראל וחתומות איתה על הסכם כיבוד הדדי של ערכאות המשפט. במקרים אלה הליך גביית חובות כספיים יהיה דומה במידה זו או אחרת לזה הנהוג בארץ.
הסכמי הסגרה
לישראל הסכמי הסגרה עם 6 מדינות שונות: אוסטרליה, קנדה, ארה"ב, דרום אפריקה, איי פיג'י וסווזילנד.
בנוסף לכך, ישראל היא גם חלק מהאמנה האירופית להסגרה, הכוללת את כל מדינות האיחוד וביניהן: הולנד, איטליה, בלגיה, גרמניה, צרפת, בריטניה, יוון, ספרד או כל מדינה אחרת החברה באיחוד.
הסכמים אלה מאפשרים לנושים שונים לאתר את החייבים ולהשיבם ארצה במטרה לקיים נגדם הליך משפטי תקין ולקבל פיצוי כספי על החוב.
פרשת היעלמותו של בועז יונה היא, כאמור, דוגמה לכך. לאחר השבתו ארצה נפתח נגדו הליך משפטי שבסופו הוא הורשע ונחתמה עימו עסקת טיעון [ת"פ (ירושלים) 09/08 מדינת ישראל נ' בועז בן מרדכי יונה].
לפי פסק הדין נמצא יונה אשם, בין היתר, בביצוע עבירות מרמה בנסיבות מחמירות, אי קיום הוראות החוק, אי תשלום חובות והאשמות נוספות.
בהסדר הטיעון הוטלו עליו עונש של שבע שנות מאסר בפועל ופיצוי כספי לקורבנות בסך ארבעה מיליון ש"ח.
גביית חובות במדינות החברות באיחוד האירופי
ב-12 לדצמבר שנת 2008 נכנסה לתוקף בבית המחוקקים בבריסל תקנה חדשה הקרויה "EOP" – EUROPEAN ORDER FOR PAYMENT.
תקנה זו מקלה מאוד על גביית חובות שלא קיימת לגביהן מחלוקת בין המדינות החברות באיחוד והיא מאפשרת לנושה לפעול גם ללא צורך לפנות לערכאות המשפט אלא ישירות באמצעות הליכי הוצאה לפועל.
ישראל, אמנם, איננה עדיין חלק מהמדינות בהן ניתן ליישם את התקנה, אך יש לקוות כי במדינה ישקיעו מאמצים כדי לצרפה כמה שיותר מהר להסדר.
במידה וחייב לך ברח לחו"ל ולא הסדיר את חובו, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתחום על מנת שיסייע לך בבחינת החוק הנהוג במדינה בה נמצא החייב ובהערכת הסיכוי לפרעון החוב.
- רוצים לדעת עוד על הליכי גבייה בהוצאה לפועל? קראו על התיישנות פסק דין של הוצאה לפועל.
לסיוע משפטי בהליכי הוצאה לפועל וגביית חובות: לחץ כאן